Πώς λειτουργεί το σύστημα ψύξης αυτοκινήτου;

- 2021-07-15-

Το σύστημα ψύξης των σύγχρονων αυτοκινήτων είναι αρκετά απλό. Το δίκτυο καναλιών μεταφέρει υγρό αντιψυκτικό / ψυκτικό μέσο στα θερμότερα μέρη του κινητήρα. Το ψυκτικό πιέζεται γύρω από το κανάλι από την αντλία νερού. Ο θερμοστάτης εμποδίζει τη ροή του ψυκτικού μέσου έως ότου ο κινητήρας είναι αρκετά ζεστός. Ο λαστιχένιος σωλήνας μεταφέρει το ψυκτικό από τον κινητήρα στο ψυγείο, καθώς και τον πυρήνα του θερμαντήρα, ο οποίος βασικά είναι ένα μικρότερο καλοριφέρ κάτω από το ταμπλό.
Το ψυγείο χρησιμοποιεί εξωτερικό αέρα και έναν ανεμιστήρα για την ψύξη του υγρού στο σύστημα, ενώ ο πυρήνας του θερμαντήρα χρησιμοποιεί θερμότητα από το ψυκτικό και τον ανεμιστήρα για τη θέρμανση του αέρα στο αυτοκίνητο.
Για γρήγορη θέρμανση του κρύου κινητήρα, είναι εξοπλισμένο με θερμοστάτη. Όταν είναι κρύο, ο θερμοστάτης περιορίζει τη ροή του ψυκτικού μέσου για να αποτρέψει την είσοδο στο ψυγείο. Μόλις ο κινητήρας φτάσει τη θερμοκρασία, ο θερμοστάτης θα ανοίξει και το ψυκτικό θα ρέει σε όλο το σύστημα. Θερμοστάτες, συμπλέκτες ή ηλεκτρονικά ελεγχόμενοι ανεμιστήρες ψύξης συνεργάζονται για να διατηρούν το νερό σε βέλτιστη θερμοκρασία. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο το θερμόμετρο πρέπει να παραμείνει σχετικά σταθερό όταν το αυτοκίνητό σας ζεσταθεί.