Η Αρχή Εργασίας και Ταξινόμηση του Συμπυκνωτή Αυτοκινήτου

- 2022-07-15-

Πώς λειτουργούν οι συμπυκνωτές αυτοκινήτωνΌταν το ψυκτικό εισέρχεται στον εξατμιστή, η πίεση μειώνεται και το αέριο υψηλής πίεσης γίνεται αέριο χαμηλής πίεσης. Αυτή η διαδικασία πρέπει να απορροφά θερμότητα, επομένως η θερμοκρασία της επιφάνειας του εξατμιστή είναι πολύ χαμηλή και στη συνέχεια ο κρύος αέρας μπορεί να εκτοξευθεί από τον ανεμιστήρα. Το ψυκτικό υγρό υψηλής πίεσης και υψηλής θερμοκρασίας από τον συμπιεστή ψύχεται σε υψηλή πίεση και χαμηλή θερμοκρασία. Στη συνέχεια εξατμίζεται με τριχοειδές σωλήνα και εξατμίζεται στον εξατμιστή.Ταξινόμηση συμπυκνωτών αυτοκινήτων


Σύμφωνα με τους διαφορετικούς τύπους ψυκτικών μέσων, οι συμπυκνωτές μπορούν να ταξινομηθούν σε τέσσερις κατηγορίες και οι λειτουργίες τους είναι οι εξής:

 

(1) Τύπος εξάτμισης-συμπύκνωσης: Σε αυτόν τον τύπο συμπυκνωτή, το αποτέλεσμα ψύξης που δημιουργείται από την εξάτμιση του ψυκτικού μέσου σε άλλο σύστημα ψύξης χρησιμοποιείται για την ψύξη του ατμού ψυκτικού στην άλλη πλευρά του διαμερίσματος μεταφοράς θερμότητας και το τελευταίο συμπυκνώνεται και υγροποιημένο. Όπως ο συμπυκνωτής εξάτμισης στα ψυγεία καταρράκτη.

 

(2) Αερόψυκτος (ονομάζεται επίσης αερόψυκτος): Σε αυτόν τον τύπο συμπυκνωτή, η θερμότητα που απελευθερώνεται από το ψυκτικό αφαιρείται από τον αέρα. Ο αέρας μπορεί να είναι φυσική μεταφορά ή εξαναγκασμένη ροή με ανεμιστήρα. Αυτός ο τύπος συμπυκνωτή χρησιμοποιείται για ψυκτικό εξοπλισμό Freon σε μέρη όπου η παροχή νερού είναι άβολη ή δύσκολη.

 

(3) Τύπος ψύξης νερού: Σε αυτόν τον τύπο συμπυκνωτή, η θερμότητα που απελευθερώνεται από το ψυκτικό αφαιρείται από το νερό ψύξης. Το νερό ψύξης μπορεί να χρησιμοποιηθεί για μία φορά ή να ανακυκλωθεί. Οι υδρόψυκτοι συμπυκνωτές μπορούν να χωριστούν σε κάθετο τύπο κελύφους και σωλήνα, οριζόντιο τύπο κελύφους και σωλήνα και τύπο περιβλήματος ανάλογα με τους διαφορετικούς δομικούς τύπους τους.

 

(4) Τύπος ψύξης νερού-αέρα: Σε αυτόν τον τύπο συμπυκνωτή, το ψυκτικό υγρό ψύχεται με νερό και αέρα ταυτόχρονα, αλλά βασίζεται κυρίως στην εξάτμιση του νερού ψύξης στην επιφάνεια του σωλήνα μεταφοράς θερμότητας για να απορροφήσει ένα μεγάλο ποσότητα θερμότητας από την πλευρά του ψυκτικού μέσου Καθώς η λανθάνουσα θερμότητα της εξάτμισης του νερού, ο ρόλος του αέρα είναι κυρίως να απομακρύνει τους υδρατμούς για να επιταχύνει την εξάτμιση του νερού. Επομένως, η κατανάλωση νερού αυτού του τύπου συμπυκνωτή είναι πολύ μικρή και είναι ο προτιμώμενος τύπος συμπυκνωτή για περιοχές με ξηρό αέρα, χαμηλή ποιότητα νερού, χαμηλή θερμοκρασία νερού και ανεπαρκές νερό. Αυτός ο τύπος συμπυκνωτή μπορεί να χωριστεί σε δύο τύπους: τύπο εξάτμισης και τύπο ντους ανάλογα με τις διαφορετικές δομές τους.