Χαρακτηριστικά και μέθοδοι συγκόλλησης σωλήνων αλουμινίου και κραμάτων αλουμινίου

- 2021-11-15-

Το κράμα αλουμινίου χρησιμοποιείται ευρέως σε διάφορα συγκολλημένα δομικά προϊόντα λόγω του μικρού βάρους, της υψηλής αντοχής, της καλής αντοχής στη διάβρωση, του μη μαγνητικού, της καλής μορφοποίησης και της καλής απόδοσης σε χαμηλή θερμοκρασία. Το κράμα αλουμινίου χρησιμοποιείται αντί του υλικού πλάκας χάλυβα για τη συγκόλληση και το βάρος της δομής μπορεί να μειωθεί κατά περισσότερο από 50%. Ως εκ τούτου, εκτός από την ευρεία χρήση τους στην αεροπορία, την αεροδιαστημική και την ηλεκτρική μηχανική, το αλουμίνιο και τα κράματα αλουμινίου χρησιμοποιούνται επίσης όλο και περισσότερο στη βιομηχανία πετροχημικών.

Δεδομένου ότι οι σωλήνες αλουμινίου και κράματος αλουμινίου μεταφέρουν τη θερμότητα γρήγορα και η λιωμένη πισίνα κρυσταλλώνεται γρήγορα, δεν θα πρέπει να υπάρχουν κενά ή αμβλεία άκρα κατά τη συναρμολόγηση και θα πρέπει να αποφεύγεται η αναγκαστική επεξεργασία για να μειωθεί η μεγάλη υπολειμματική τάση μετά τη συγκόλληση. Το μήκος της συγκόλλησης τοποθέτησης είναι 10-15 mm.

Πριν από τη συγκόλληση, αφαιρέστε τη μαύρη σκόνη και το φιλμ οξειδίου στην επιφάνεια της συγκόλλησης με κόλληση και επιδιορθώστε τα δύο άκρα σε μια ήπια κλίση. Η συγκόλληση δεν χρειάζεται να προθερμανθεί. Δοκιμάστε τη συγκόλληση στον πίνακα δοκιμής πριν από τη συγκόλληση. Όταν επιβεβαιωθεί ότι δεν υπάρχει πορώδες, εκτελέστε την επίσημη συγκόλληση. Χρησιμοποιήστε ανάφλεξη με τόξο υψηλής συχνότητας, το σημείο εκκίνησης του τόξου πρέπει να διασχίζει την κεντρική γραμμή περίπου 20 mm και να παραμείνει εκεί για περίπου 2-3 ​​δευτερόλεπτα και, στη συνέχεια, υπό την προϋπόθεση της διασφάλισης της διείσδυσης, χρησιμοποιήστε υψηλού ρεύματος, γρήγορη συγκόλληση, το σύρμα συγκόλλησης δεν ταλαντεύεται και το άκρο του σύρματος συγκόλλησης δεν είναι Πρέπει να αφήσετε την προστατευμένη περιοχή αργού. Εάν φύγετε από τη ζώνη προστασίας αερίου αργού, το άκρο του σύρματος συγκόλλησης πρέπει να αποκοπεί. Η γωνία μεταξύ του σύρματος συγκόλλησης και της επιφάνειας της συγκόλλησης πρέπει να είναι περίπου 15° και η γωνία μεταξύ του πιστολιού συγκόλλησης και της επιφάνειας της συγκόλλησης πρέπει να διατηρείται μεταξύ 80° και 90°.

Προκειμένου να αυξηθεί η ζώνη προστασίας αργού και να ενισχυθεί το προστατευτικό αποτέλεσμα, μπορεί να χρησιμοποιηθεί ένα ακροφύσιο πορσελάνης πιστολιού συγκόλλησης μεγάλης διαμέτρου για να αυξηθεί η ροή αργού του πιστολιού συγκόλλησης. Όταν τα πιτσιλίσματα που εμποδίζουν τη ροή του αερίου αργού είναι προσαρτημένα στο ακροφύσιο, τα πιτσιλίσματα πρέπει να αφαιρεθούν ή να αντικατασταθεί το ακροφύσιο. Όταν το άκρο βολφραμίου είναι μολυσμένο, το σχήμα είναι ακανόνιστο κ.λπ., πρέπει να επισκευαστεί ή να αντικατασταθεί. Το ηλεκτρόδιο βολφραμίου δεν πρέπει να προεξέχει από το ακροφύσιο. Ο έλεγχος της θερμοκρασίας συγκόλλησης είναι κυρίως ο έλεγχος της ταχύτητας συγκόλλησης και του ρεύματος συγκόλλησης.Τα αποτελέσματα των δοκιμών δείχνουν ότι η υψηλού ρεύματος, γρήγορη συγκόλληση μπορεί να αποτρέψει αποτελεσματικά τη δημιουργία πόρων. Αυτό οφείλεται κυρίως στην ταχύτερη διείσδυση της συγκόλλησης κατά τη διαδικασία συγκόλλησης, στον σύντομο χρόνο θέρμανσης του λιωμένου μετάλλου και στη μικρότερη πιθανότητα απορρόφησης αερίου. Όταν κλείνετε το τόξο, δώστε προσοχή στο γέμισμα του κρατήρα τόξου, στη μείωση της λιωμένης λίμνης και στην αποφυγή οπών συρρίκνωσης. Η ένωση του τελικού σημείου πρέπει να συγκολληθεί κατά 20~30 mm. Αφού σταματήσετε το τόξο, καθυστερήστε τη διακοπή αερίου για 6 δευτερόλεπτα. Όταν οι περιστρεφόμενοι σωλήνες από αλουμίνιο και κράμα αλουμινίου συγκολλούνται από άκρο, ο φακός συγκόλλησης πρέπει να βρίσκεται σε μια ελαφρώς ανοδική κλίση συγκόλλησης, η οποία ευνοεί τη διείσδυση. Κατά τη συγκόλληση του κάτω στρώματος του σωλήνα με παχύ τοίχωμα, δεν απαιτείται σύρμα συγκόλλησης, αλλά απαιτείται σύρμα συγκόλλησης για το επόμενο στρώμα συγκόλλησης.